Resultaten snelheidscontrole op de A50

Roois nieuws 112 berichten
Sinds 15 november 2011 vinden op de snelweg A50 regelmatig snelheidscon-troles plaats. Team Verkeershandhaving en de teams Uden en Veghel van de Politie Brabant-Noord trekken daarin samen op met de Verkeerspolitie van het KLPD, unit Wolfheze. Er is ge-controleerd met behulp van laser-guns. Tevens werd er gelet op gedragingen die ongevalge-vaar verhogen, zoals bellen, kleven en snijden.

Bij de actie op 19 januari is tussen 10.00 en 14.00 uur gecontroleerd. Daarbij werden tien bestuurders van de weg afgehaald en bekeurd. Zij reden allen harder dan 140 km/uur, waar 120 km/uur toegestaan is. De hoogst gemeten snelheid was 153 km/uur.

Aanleiding
Snelheidsrapporten van Rijkswaterstaat lieten zien dat de maximumsnelheid van 120 km/ uur vaak en ruimschoots wordt overschreden. In de rijrichting Nijmegen beduidend meer dan op de andere rijbaan. Op werkdagen rijden bijna 60.000 voertuigen per dag langs de gemeentes Uden en Veghel. Bij de incidenten, die er plaatsvinden, speelt snelheid regelmatig een grote rol. Ongevallen vinden vooral plaats op woensdag, donderdag en vrijdag.
Tevens is veilig werkenvoor hulpverleners en wegwerkverkeer bij incidenten in het gedrang door de vele snelheidsovertredingen.

Acties
Rijkswaterstaat onderzoekt actief op welke wijze de weggebruikers op het minst overzichtelijke deel van de A50 vooraf gewaarschuwd kunnen worden voor ongevallen of obstakels op de weg. Rijkswaterstaat en de politie trekken hierin samen op.
De politie Brabant-Noord en het KLPD gaan strenger handhaven op voornamelijk de maximum-snelheid, maar ook op gedragingen die ongevalgevaar verhogen.
Sinds 14 november staan er naast de A50 op twee locaties lichtkranten met daarop de tekst: 'Let op: snelheidscontroles'.