De politie moet meer procesverbalen uitdelen
De politie moet meer procesverbalen uitdelen 112nieuwsonline.nl (Foto: 112nieuwsonline.nl

Aantal boetes rijden onder invloed sterk toegenomen in Meierijstad

Verkeer Verkeer

Meierijstad - Er zijn in 2022 in Meierijstad een significant hoger aantal boetes uitgedeeld voor rijden onder invloed. Dat blijkt uit cijfers van verzekeraar Independer. In heel Noord-Brabant is het aantal proces-verbalen het afgelopen jaar met ruim veertig procent gestegen. 

In 2022 werden er 5.795 proces-verbalen uitgedeeld aan bestuurders die onder invloed aan het verkeer hebben deelgenomen. Dit is een stijging van 40,5 procent ten opzichte van 2021. Er is in deze cijfers geen onderscheid gemaakt tussen het gebruik van alcohol, drugs en andere verdovende middelen. In Meierijstad werden er in 2021 nog 150 boetes uitgedeeld, in 2022 bleken dit er 245 te zijn, een stijging van maar liefst 63,3 procent. Met 3,5 boetes per 1.000 inwoners is Meierijstad ook meteen een van de gemeentes in Noord-Brabant met verhoudingsgewijs de meeste overtreders. De gemeente Maashorst spant hierbij de kroon met maar liefst 7,4 overtredingen per 1.000 inwoners.

De stijging, die in heel Nederland, voorkomt, heeft vooral te maken met een nieuwe manier van controleren, zo verklaart de korpsleiding politie: “Wij zijn de afgelopen jaren niet vaker gaan controleren. Wel anders. Grote langdurige fuikcontroles doen wij niet meer. Immers met sociale media is in een aantal seconden bekend waar wij staan waardoor mensen voor andere routes zouden kunnen kiezen. Wij zijn veel vaker tussen het verkeer te vinden, herkenbaar in politievoertuigen, maar ook in onopvallende voertuigen. Wij kijken naar gevaarlijk of excessief rijgedrag. Kortstondige fuikcontroles vinden nog steeds plaats, maar vaak risico gestuurd. Alcohol/drugs in het verkeer gaan niet samen. Hier zal onverminderd op gehandhaafd blijven worden.”

Benieuwd naar andere cijfers in de regio of de rest van Nederland? Ga dan naar: www.independer.nl/autoverzekering/info/dekking/alcohol/onderzoek/rijden-onder-invloed-2023