Het gras werd goed bestudeerd.
Het gras werd goed bestudeerd.

KNVB en negen andere voetbalbonden bewonderen kunstgras v.v. Boskant

Sport

Boskant - Dat v.v. Boskant het allereerste kunstgrasveld ter wereld met restproduct van maïskolf heeft, is bij veel mensen wel bekend. Inmiddels hebben meerdere (prof)clubs in Europa het voorbeeld van v.v. Boskant gevolgd. De grote interesse bleek wel uit de uitgebreide delegatie van Europese sportbonden die afgelopen donderdag Boskant bezocht.

De KNVB organiseerde op 2 mei een bijeenkomst voor de Europese voetbalbonden om informatie en kennis op te doen met betrekking tot de veranderingen waar men in de kunstgras voetbalwereld voor staat: het aanstaande verbod op gebruik van microplastics in 2031. Dit verbod betekent voor kunstgras voetbalvelden dat er geen kunststof infillkorrels meer mogen worden gebruikt zoals SBR (die zwarte korrels van oude autobanden) en andere kunststofkorrels zoals TPE en EPDM. Veruit de meeste velden in Europa zijn ingevuld met SBR. Voor de speltechnische kwaliteiten, duurzaamheid en kosten zijn diverse alternatieven beschikbaar, maar niet alle opties zijn overal en altijd goed toepasbaar en/of al goedgekeurd of geaccepteerd door KNVB/FIFA en gebruikers. Omdat Nederland de kraamkamer is van innovaties en er al veel ervaring is in diverse alternatieven zoals non-infill, mineraal gevulde en organische infill, hebben de Europese voetbalbonden van Finland, Zweden, Noorwegen, Duitsland, Zwitserland, Wales, Schotland, Italië en Portugal en Nederland vandaag een rondgang gemaakt over een paar bijzonder velden en veel kennis en informatie verworven.

Ze zijn gestart op mineraal gevulde velden van FieldTurf Tarkett in Den Bosch en daarna doorgereden naar V.V. Boskant. Kunstgras en vloeren producent Fieldturf Tarkett (onderdeel van de Franse Tarkett Group) heeft in Boskant in 2022 het allereerste kunstgrasvoetbalveld ter wereld aangelegd dat is ingevuld met Puregrain, een 100% organische infill dat bestaat uit de houtachtige kern van de maiskolf en veel slijtvaster is dan kurk en zwaarder waardoor het niet opdrijft. Ondertussen zijn er afgelopen 1,5 jaar in Europa al bijna vijftig velden aangelegd waaronder ook rugbyvelden. Al veel opdrachtgevers en internationale verenigingen hebben inmiddels het kunstgrasveld in Boskant bezocht met als hoogtepunt het hoge bezoek van afgelopen donderdag. De bonden waren erg onder de indruk van het veld van VV Boskant en waren zeer positief over de kwaliteit van het goed onderhouden veld! Na Boskant vertrok het gezelschap naar de Herdgang waar men de kunstgrasvelden van PSV ging bezoeken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding